Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2008 14:15 - Градът на германското обединение
Автор: liliahristova Категория: Туризъм   
Прочетен: 16004 Коментари: 16 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Кемниц (Chemnitz) е градът на обединението. Това е наградата на History Channel GmbH Munich, която отиде в селището, претърпяло изключителни промени в 15-годишния период след обединението на Германия. Бившият Карлмарксщат успешно преодоля съперничеството на Берлин, Айзенах, Ерфурт, Плауен, Ваймар и още 60 състезаващи се градове.

 

Точното място за хора, които търсят разнообразие

Кемниц е третият по големина град в германската провинция Саксония (Sachen). Името му е със славянски произход и означава „камък”. Отдалечен е на 71 км от столицата Дрезден, на час път с автомобил са Ерфурт и Лайпциг. Разстоянието от София е около 1300 километра.

В 800-годишната си история, от 10 май 1953 г. до 1 юни 1990 г., градът се нарича Карлмарксщат.  Днес Кемниц е град с огромен потенциал. Той е модерно оживено място, където бизнесът и науката процъфтяват заедно с изкуството и културата. Множеството културни и исторически събития, уникалната индустриална архитектура и чудесният пейзаж осигуряват интересна и привлекателна комбинация от занимания. Градът е сред водещите индустриални и технологични центрове на Германия, като много динамично се развиват машинното инженерство и автомобилостроенето. Солидни фирми като „Сименс” и „Фолксваген” се връщат в Кемниц след падането на Берлинската стена. Отличната инфраструктура: две летища, магистрали, много добра железопътна мрежа - го правят лесно достъпен и интересен и за бизнесмени, и за туристи. Силен ръст бележат програмното осигуряване и информационните технологии. Техническият университет предоставя отлични условия за изследователски проучвания. Студентите са над 10 000, от цял свят. Разположен в сърцето на континента, Кемниц е и важна отправна точка за инвеститорите, търсещи контакти с партньори от Източна Европа.
image

 

Карл Маркс никога не е стъпвал в този град

От символа на бившата социалистическа германска република е останало малко. Централната част е изцяло обновена. До старата сграда на Кметството са издигнати модерни търговски центрове. Новият културен дом "Das Tietz" и луксозни офис сгради подчертават урбанистичния скок. Тук е запазен най-големият квартал в Германия със сгради в типичен стил от края на XIX век - "KaЯberg". Отлично поддържани, те са изпълнени с неповторим уют и топлина. В тях живеят предимно хора на изкуството. Изцяло обновени са жилищните блокове – паметник на социалистическото строителство. В тези квартали сивите панелки са променени до неузнаваемост. 
image


image

 

 „Саксонският Манчестър” на Германия

Първата саксонска фабрика е основана в Кемниц през 1799 г. от братята Бернард. След това много бързо градът става известен с промишлени продукти в цял свят. Днес въздухът му не е замърсен с пушеци, а модерните високотехнологични производства са разположени в тихи и чисти предградия. Запазено е уникалното архитектурно-историческо богатство – 150-годишните „катедрали” от индустриалната епоха. Това са стари, достолепни производствени сгради, които са приспособени за банки, бизнес-центрове, училища.

 image

Свежозелено настроение

Дори и през зимата парковете край река Кемниц, която пресича града, и околните гори са привлекателно място за разходка. Особен свежозелен цвят имат мъховете, покриващи стволовете на дърветата. Заслужава си да стигнете покрайнините на Кемниц и да се разтъпчете из лабиринта алеи, които обикалят миниатюрни вилни дворчета. Парцелите се раздават от градската община на безработни със задължението да се грижат за земята. Така хората получават мотив за труд и не се чувстват изоставени от обществото. Сред красивите цветни градини са изградени малки къщурки, колкото да подслонят семейството за няколко часа и да съберат градинските сечива. Нощуването в тях е забранено. Но грижата за плодните дръвчета, за цветята и тревата е достатъчен повод за редовни излети.

 image

Специфичен артистичен дух

Градът на експресиониста Карл Шмид-Ротлуф и на олимпийската шампионка по фигурно пързаляне Катарина Вит предлага на своите гости широка палитра от забележителности и културни прояви. Кемниц целогодишно е оживена културна сцена с откроени общества, артисти и галерии. Традиционни са ежегодните културни дни "Chemnitzer Begegnungen" („Кемницки срещи”), Саксонският Моцартов фестивал, Дните на еврейската култура и Седмиците на интелигенцията. Изпълненията на филхармоничния оркестър „Роберт Шуман”, театрални и оперни представления привличат публика от цяла Европа. Ежегодно се провежда най-големият еврофестивал за реге и хип-хоп музика "Splash!". Три седмици през октомври "Chemnitzer Begegnungen" предлага широка гама от културни събития: от различни стилове музика, танц, сатира и рецитали до уличен театър. Артисти от цял свят експериментират с необикновени представления, далеч от шаблона, които правят фестивала пленителен и специфичен.

Музикалната пролет в Кемниц започва с Моцарт. Най-известните солисти и ансамбли представят в различни жанрове камерна музика, четения, симфонични концерти, опери, филми, джаз и куклено шоу. „Класика и съвременност” е мотото на тазгодишния Моцартов фестивал.

За любознателните е изключително интересен Музеят на индустрията: експонатите оживяват и всеки посетител може да проследи работния процес на тъкачен стан или извайването на дървените лешникотрошачи, дори да поиграе на кегелбан от началото на миналия век. Достойно място е отделено и на социалистическата промишленост. Сред електрическите пишещи машини „Роботрон”, поколенията „Трабант” и плакатите, изобразяващи работник с вдигнат юмрук, попадате направо в музей на соц-изкуството. Саксонският автомобилен музей и Саксонският музей на влаковете допълват индустриалната история.

В нова модерна сграда са събрани Градската художествена галерия, Градската библиотека и Музеят по естествена история, приютил забележителната „Каменна гора”. Библиотеката се посещава напълно свободно, в обширните помещения има място за бебешките колички на нетърпеливите родители и огромен детски кът. На разположение са десетки компютри, от които можете да направите лесна справка за търсеното четиво. Книги има на много езици, включително и нови български издания.

Съвсем наскоро в Кемниц дебютира с музейна проява и прочутият Боб Дилън. От края на октомври миналата година до началото на февруари в музея Kunstsammlungen живата легенда и автор на 44 рок-албума излага над 200 свои рисунки. Сбирката “The Drawn Blank Series” показва вариации на рисунки с въглен от негова книга със скечове, правени от 1989 до 1992 г. Сюжетите са хотелски стаи, барове, улици, скицирани от Дилън в паузите между концерти. Творбите са преработени с акварел и гваш и представени за първи път пред публика именно в Кемниц.

Извън културните събития градът привлича и феновете на мотоциклетизма. Всяка година през юли елитът в този спорт представя своите умения пред хиляди запалянковци.

 image

 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Бричката ме изкефи!!
28.02.2008 14:44
КЛАСА...
цитирай
2. benra - винаги
28.02.2008 16:06
Ви чета с интерес!Благодаря!
цитирай
3. geryordanova - Невероятно живописно и увлекат...
29.02.2008 09:53
Невероятно живописно и увлекателно описание! Германия винаги ме впечатлява!
Благодаря за прекрасната виртуална разходка!
цитирай
4. empire - хх
01.03.2008 12:14
Германия uber alles....
Какво повече да кажем-красива страна,богата култура и още нещо ;)
цитирай
5. анонимен - Прочетох го на един дъх...
01.03.2008 18:18
Преди 30 години бях за половин година в този град!Мисля си,че сигурно ще имам късмет да го посетя отново!Така ми се иска ...Благодаря за прекрасното описание!
цитирай
6. libertybell - Беше ми много интересно, благод...
02.03.2008 17:38
Беше ми много интересно, благодаря:)
цитирай
7. анонимен - Deutschand uber alles...
08.01.2009 23:55
Бях в този град за около месец и много ми хареса. Самия град е доста разнообразен. Това описание ме накара да се почувствам отново в Кемниц. Но все пак това е Германия. Надявам се и България ще стане като тази държава някога, но незнам дали това може изобщо да стане. Аз често произнасям една фраза между приятелите си "Deutschland uber alles" (чувствам го като девиз нещо като "модел за подражание").
цитирай
8. анонимен - Help
23.02.2009 20:50
Имам приятел от този град, още като деца се запознахме в пионерски лагер на Дружба сега Свети Константин и Елена казва се Ditmar Veling пишехме си писма. Много ще се радвам ако ми помогне някои които живее в този град да го открия. Моля обадете се на svalenik@yahoo.com
цитирай
9. анонимен - Липсва ми Кемниц...
31.05.2010 22:19
учих 6 месеца в Кемницкия университет и много ми хареса. Много хубав и тих град. С удоволствие бих се върнала там.
цитирай
10. анонимен - спомени
16.09.2010 10:53
преди 25 г.бяхме на гости в този град на едно семейство.те също ни гостуваха.историята е дълга.връзката се прекъсна.сега искам да ги открия,но как?ако някой прочете това иреши да ми помогне пишете на marganan.Що се отнася до гарада той е чудесен.
цитирай
11. liliahristova - marganan
16.09.2010 17:03
Можете да опитате чрез електронната страница на община Кемниц, ако знаете немски или поне английски. Опишете накратко случая, дайте своя ел. поща и ги помолете, ако се свържат с това семейство, да им предадат вашата молба за контакт. Германците са услужливи и обичат да помагат. Когато бях в Кемниц, посетих новата Градска библиотека, там има отдел за книги на български език, вкл. и от наши автори. Дарих 3 броя от една книжка, която издадох - с авторство на дядо ми, за създаването на противовъздушната артилерия и ПВО в България. Бях много приятно изненадана месец по-късно, когато по и-мейла получих официално благодарствено писмо от директора на библиотеката за дарението (в издателското каре е публикуван електронният ми адрес).
цитирай
12. анонимен - kemnic
15.12.2010 19:46
tarsia vrazka s Karin Schufenhamer Rosen Plac N 10
цитирай
13. анонимен - от Детелина
12.01.2011 11:59
Много интересно описание! Благодаря!
цитирай
14. анонимен - любим град
08.01.2012 15:26
Кемниц е един от любимите ми градове. Първо, защото съм го посещавал и второ защото от там започва индустриално Габрово.
цитирай
15. liliahristova - Това за Габрово е интересно
08.01.2012 22:35
Би ли разказал нещо повече?
цитирай
16. анонимен - tarsia vrazka s Karin Schufenhamer ...
05.03.2012 17:35
[quote=анонимен]tarsia vrazka s Karin Schufenhamer Rosen Plac N 10 kemnic
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 627710
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031