Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2008 22:45 - Учителят е попитан от родителя на ученика дали му е разрешено да бъде критичен
Автор: liliahristova Категория: Технологии   
Прочетен: 6492 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2008 15:34


Била съм си мислила, че не мога да бъда изненадана лесно. Била съм се залъгвала, че вече няма да бъда смущавана от смешните учителски "поправки" в тетрадките на моите деца. Била съм била много далеч от истината!
Щяла съм била да бъда по-близо преди няколко дни. Но ми трябваха 1-2 денонощия да превъртя българската граматика в главата си и да ми бъде припомнено от моя претоварен мозък позволено ли му е на страдателния залог да разстройва учениците. Не, обратното, да бъде разстройван от учениците. Не, да бъдат учениците разстроени... объркани... заложени...
Не, не, оплетена съм и туй то! Моля да ми бъде помогнато и да бъда разбрана - не, да ми бъде разбрано, не - разяснено правилно ли е поправена с червена химикалка зачеркнатата част от изречението???

image

Това е част, не частта е от входен тест по български език за седмокласници. Залогът е бил изучаван в шести клас и се предполага, не, залогът може би е предполаган, или залогА е предполаган?!? - пак се обърках - че е помнен и от учителя, който е поправял детето (детето е поправяно от учителя)... 
Само дето не мога да разбера (не ми е разбрано на мен) защо трябва да бъде напуснат затворА и от кого? Поправката с червената химикалка, първо - е грешна, и второ - напълно променя смисъла на изречението.
Тъжно е, че променя смисъла и на обучението.

image

Горко му на детето, дето ще прави поправка на теста. Ще бъде научено грешно. Ще ми бъде ли помогнато да бъде разбран правилният израз?






Тагове:   МУ,   дали,


Гласувай:
0



1. анонимен - Абе знаем ги какво представляват даскалите ни...
10.10.2008 14:24
Но откъде и как да намерим по-добри... И по-добрите дали няма да бъдат посрещнати от мнозинството родители на нож, както се случи с изключителната (наистина изключение!) учителка по музика, която имах.
Но каквито и да са учителите, може би е все пак по-добре да не рушим авторитета им пред децата. Първо, заради самите деца. Защото настава ад, когато всеки самодоволен простак започне да налага правилата, които сам си създава. Бъди сигурна, че именно те ще надделеят, а не културните и градивни хора. И второ, нека имаме милост към даскалите, и те са едни нещастници, жертви на социалните трансформации - сегашни и по-отдавнашни (9.9.1944).
цитирай
2. flyco - Ардино
10.10.2008 15:24
Пратете детето да учи там. По статистически показатели учениците от кърджалийско говорят най-правилен български, понеже имат най-високи оценки по този език. Е, инспекторатът се бил нещо усъмнил, та назначил проверки. Те тези проверки само ще докажат това, което вече е констатирано с оценките. Някакви журналисти пък отишли на място да разпитват учениците колко е 7 по 8 и такива ми ти неща. Тези, които отговаряха го правиха след пауза, вероятно за да си преведат въпроса на по-разбираем майчин език. Ама после пак ще се окаже, че журналистите са виновни защото са пуснали в предаването си подбрани единици, които не характеризират децата в областта като цяло. Та така, какви ти залози, какво ти страдание...или може би заложено страдание?
цитирай
3. liliahristova - Гери, проблемът не е отскоро,
21.11.2008 23:07
Същият учител, същото училище, преди 12 години преподаваше на сина ми. В 5-и клас на родителска среща възторжено обяви, че ще даде за домашно преразказ по филм, защото децата вече не четяли книги, но пък гледали много филми?!?!?! Човекът преподава български език и литература в прогимназията и не е от учителите в днешно време, а от учителите на няколко млади поколения...
цитирай
4. raylight - Много е знаменателно,
09.12.2008 20:08
че поправянето с червен химикал е грешно!
цитирай
5. анонимен - school /teachers
09.04.2009 13:18
Защо пък все учителите да са ви виновни?! Вие, които пишете със самочувствието на компетентни граждани, от къде сте придобили квалификациите си? Нали и вас някой ви е обучавал? Не е правилно да се обобщава, че всички учители са некомпетентни, защото повечето от тях са кадърни професионалисти. Ако си припомня времето, по което и аз бях ученичка, а то не е толкова отдавна, това което бих могла да ви кажа е, че сред моите преподаватели само около 10 % не бяха достатъчно добри; както и да е ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 627715
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031