Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 16:30 - Да не си родител на шестокласник
Автор: liliahristova Категория: Технологии   
Прочетен: 1369 Коментари: 0 Гласове:
0



 

Поредната учебна година ще започне с поредните нововъведения за учениците от различни класове. Най-много изненади пак ще се поднесат на децата от 6-и клас, които учат по новия учебен план. Родителите им знаят за него отдавна,  нищо че министър Даниел Вълчев го обяви за поредната инициатива на своето министерство. Още докато децата им бяха във втори и трети клас (при управлението на Даниел-Вълчевата партия НДСВ), майки и татковци  купуваха все нови учебници, защото по новия учебен план за тях стари нямаше. Само в първи и четвърти клас разходите им бяха спестени , тъй като книгите се раздаваха безплатно. 
За тези родители 
началото на учебната година 
е изпълнено със стрес, напрежение и нерви.

Учебниците, съобразени с новия учебен план за шести клас, все още се печатат. Децата не могат да ползват стари, каквито могат да се намерят на борсата или да се вземат от сегашните седмокласници. Изучават се 13 предмета, за тях има 13 учебника, близо толкова учебни тетрадки, атласи по история и география, контурни карти, сборник по математика… Миналогодишните цени на учебниците по новия учебен план бяха  между 7 и 11 лв. за книга, 3-4 лв. за учебна тетрадка, 4-5 лв. за атлас, английският и немският (или руски – като втори чужд език) са на много по-високи цени. 

Родителите на шестокласниците 
са поставени в неравноправно положение 
спрямо останалите. 

Те са принудени да бръкнат много по-дълбоко в джоба си, отколкото другите. Стари учебници просто не могат да се използват. Не важат. И ако в едно семейство има две породени деца, малкото няма да може да използва учебниците на голямото. 
     Тази орисия ще преследва родителите до абитуриентския бал на детето, защото всяка следваща учебна година номерът ще се повтаря. Тези ученици никога няма да ползват стари учебници! Етикетът “нов учебен план“ не може да бъде изтрит от раниците им, пълни със 7-8 кг тежки книги, докато не получат зрелостното си свидетелство.

Това е единият проблем, който засяга повече родителите. Другият е свързан с децата. Шестокласниците всъщност изучават материал, който се преподава на седмокласници, учещи по стария учебен план. Така "новите" деца имат много повече часове, за да могат да наваксат материал за две години преподаване - 6-и и 7-и клас. Миналата година, когато бяха в 5-и клас, имаха три пъти седмично по седем учебни часа, като в тази програма не бяха включени свободноизбираемите предмети. В навечерието на 15 септември 2006 г. здравното министерство забрани с наредба  повече от 6 часа учебни часа на ден. Министър Гайдарски обяви, че от здравна гледна точка учениците не трябва да имат повече часове и това е пределната “степен на натовареност, която може да се позволи, без да се нарушава здравето, като се даде възможност на учениците за самоподготовка и възстановяване.” Според наредбата не се допускаше учебен ден с повече от 6 часа за учениците от пети до осми клас. Министерството на здравеопазването поиска и промяна в Закона за степента на образование, общообразователния минимум и учебния план, с цел опазване здравето на децата.

Образователното министерство обаче отговори, че наредбата е в противоречие с този закон и настоя за седем часа. Но в ЗСООМУП пише, че “задължителните учебни часове за една учебна седмица са:... тридесет учебни часа - в V до VIII клас включително”. В  тях не влиза свободноизбираемата подготовка, която е до четири учебни часа седмично съгласно училищния учебен план и не е задължителна. Какво се получава? Може би и съботата трябва да се върне отново в учебната седмица?

И докато двете министерства не успяват да координират нормативните си актове, шестокласниците и родителите им са подложени на шокова терапия. Те са принудени да се съобразяват с изисквания, които противоречат на здравия смисъл. Използват се като опитни зайчета за поредния образователен експеримент.

 

 




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 630153
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930