Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2008 10:13 - Анкета за посещението на Путин
Автор: liliahristova Категория: Политика   
Прочетен: 3192 Коментари: 3 Гласове:
0



Непосредствено след тържествата по посрещането на Новата година по стария православен календар, който е официален за Русия, нейният президент ще направи първото си за 2008 и последно като държавен глава посещение не къде да е, а в „братска” България. Визитата е знакова не само заради предстоящото подписване на поредица договори, а и поради факта, че с тях се обвързва страна – членка на Европейския съюз.

Вече разбрахме, че 2008 е обявена за година на Русия в България. Това признание идва съвсем логично на фона на „всенародната” обич към Дядо Иван. Тези дни се сетих да прегледам една анкета, която направих преди 5 години, по време на първото посещение на Путин при Първанов. То беше по повод честванията на 125-годишнината от Освобождението на България и съпругата на руския президент Людмила придружи своята половинка, а у нас се разходи и до Варна и организира кръгла маса и концерт.

По-долу публикувам анкетата (без снимките, нямам възможност да я сканирам). Мнението на хората е показателно, въпреки че изобщо не съвпада с политиката на вестника, за който беше взето. Случайно спрени хора, повечето от които млади и симпатични, мислят за Русия като за обичан и необходим партньор. Сега, пет години по-късно, виждаме поредното икономическо измерение на „всенародната” любов: обвързващи договори за нефтопровода Бургас – Александруполис, за проекта „Южен поток”, за АЕЦ – Белене...

 

„Вестникът”, бр. 9 от 7-13 март 2003 г.:

Какво е мнението Ви за посещението на руския президент Путин в България?

Екатерина Влахова (22 г.): Нищо не знаех и разбрах за идването на Путин само по засиленото полицейско присъствие.

Василена Михайлова ((25 г.): Много е хубаво, че дойде точно за Трети март, защото ролята на руснаците е най-голяма за нашето освобождение и за нашата държава. Охраната беше много по-слаба, отколкото при Клинтън. А винаги някой чеченец може да реши да направи нещо. Много ми хареса и културната програма, жалко, че билетите бяха толкова скъпи.

Ивайло Добрев (31 г.): Срещата  с Путин сложи баланс в позицията ни по Ирак, тъй като открито застанахме на страната на американците. Дипломацията ни клони към крайности, които не се коментират добре в Западна Европа. Неслучайно посещението беше около националния ни празник, който неразривно е свързан с Русия.

Едуард Киров (24 г.): Освен честването на Трети март и освобождаването от турско присъствие Путин ще помогне на България, ще извлечем някакава полза.

Атанас Кехайов (78 г.): Това е най-хубавото нещо, което се случи през тези 13 глупави години. Геополитически нашата страна е обвързана с източните пазари, а ако имаме пазари, ще имаме производство. Идването на Путин е много красив момент в нашето време. Да ни е жив и здрав.

Мария Алексиева (73 г.): Възхитена съм от прецизността в поведението на руската делегация и чувството за мярка. Впечатлена съм от изключителния им такт. Не разглеждам нещата в политически план. Но на концертите множеството беше възхитено. Кощунство е да се говори колко ще спечели България от следвоенното възстановяване на Югославия или на Ирак. Сега възстановяваме нещо толкова близко, толкова хубаво.

Александър Живков (26 г.): Путин дойде навреме преди събитията в Ирак и за националния празник. Дано цялата история завърши благополучно, без войни. Чух за спогодбата за задълбочаване на българо-руските отношения – надяваме се те винаги да са добри.

Марин Марков (61 г.): връщат ни 35 млн. лв. дълг, малко ли е това? Ако тръгнат нещата с газопровода, България ще участва с 33 процента, ще паднат цените на газта, ще имаме печалба от пренос на газ през наша територия.

Петранка Микова (56 г.): Слушах учителката на Путин, колко хубави думи каза тя, от малък се изявявал. Залата на концерта беше пълна, прекрасни хора бяха там – нашият Първанов, другарката на Путин. Нямаме пари, защото няма търговски сделки със Съветския съюз, както е било навремето.




Гласувай:
0



1. chara - аз съм от тези, които са "ЗА" посещението
15.01.2008 11:50
аргументите ми са изложени в блога ми: http://chara.blog.bg/viewpost.php?id=152847
Путин идва в България да защитава държавните интереси на Русия. Ще се държи достойно и ще ги защити, като истински държавник! Няма нищо лошо в това!
Кой обаче ще защити интересите на България! Кой ще застане достойно, аргументирано, отговорно и последователно срещу него и ще сложи на масата на преговорите Държавните интереси на България!
Не виждам ...
цитирай
2. анонимен - ролята на русия
16.01.2008 19:19
охлажда животинския нагон на съединените амер.щати за световно господство.
цитирай
3. vselenche - @ анонимен
17.01.2008 05:56
Извинявайте, ролята на КОЯ Русия, т.е. Русия на кого?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 630142
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930