Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2008 11:12 - Новото амплоа на Говедарци
Автор: liliahristova Категория: Политика   
Прочетен: 14458 Коментари: 26 Гласове:
0

Последна промяна: 08.01.2008 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Трябваше да отида на зимна почивка, за да разбера, че самоковското село Говедарци се е превърнало в курортно селище. Сгушени в дебелата снежна покривка, много къщи предлагат уютни стаи за гости. Няколко хотелчета вдигат рейтинга на селцето с услугите, които предлагат – ресторантче, ски-гардероб, денонощно парно отопление в сградата, разходки с шейна, теглена от коне.

Преди години Говедарци беше познато като родното място на Мара Малеева – майката (б.а. поправям се - съпругата, благодаря на бдителните блогъри) на Тодор Живков, и в него имаше пионерски център и дом-музей. Известният бар „Шишарка” в гората събираше гимназистите, които задължително прекарваха две седмици военно обучение в бараките над селото.

В сравнение с високите цени в Боровец Говедарци предлага евтина и приятна почивка. Изненадващо в заведенията не се слуша чалга, тишината и спокойствието отпускат изнервените граждани, местните хора са любезни и гостоприемни.

Но, както винаги се случва,  все нещо ще те извади от равновесие. Ако никога не сте ходили в селото и се доверите на иформацията от интернет, ви чака разочарование. Цените на услугите не отговарят на написаното. Пистата над Говедарци е на 50 минути пеша при зимни условия, нищо че разстоянието е 2 км. Пет дена никой не се размърда да опесъчи пътя дотам, за да се движат автомобилите без проблеми. Ски-влекът на ски-база „Академика” се пуска по желание на персонала. Ако има свои хора, може и да работи, ако няма, отивайте си и елате утре. Така десетки любители на ските се връщаха разочаровани. По-упоритите, които не бързаха да си тръгнат, изваждаха късмет – около 11 ч. някоя добра душа пускаше влека и започваше да събира пари. Билети не се дават, карти – също. Ценоразпис няма. В ски-гардероба цените също се налучкват. Ски и обувки за възрастни и за деца вървят еднакво. Няма намаление за половин ден.

В чайната мръсотията е отчайваща. Лекясали покривки, столове, мокри от капещата от тавана вода, тоалетна със замръзнал канал и дълбока локва в средата на пода, шумен ръждясал калорифер...

А пистата... ах, пистата! Хората, които държат базата – и чайната, и влека, и поддържат пистата, всеки ден са снощни. Още в ранния следобед в чайната започва поредното голямо запиване. На 2 януари рактракът се раздвижи. За малко. После се развали. Уж за малко. На 3-ти се оказа, че повредата е сериозна. На 4-и им донесоха болт. От Северния полюс ли го изписаха този болт, или им трябваха 2 дни да го донесат от Боровец или Самоков, те си знаят. Целия 5-и януари двама души ровичкаха нещо в машината, която дремеше по средата на пистата. Само в горната й част имаше утъпкана следа за ски, надолу по трасето пухкавият сняг създаваше екстремни усещания у спускащите се. На 6-и ентусиазираните скиори вече си бяха оформили чудесно трасе и с удоволствие се спускаха, без да ругаят онези двамата, дето продължаваха да човъркат рактрака.

Местните говорят, че от миналата година пистите над Говедарци и под Мальовица се държат от хора на Христо Ковачки, т.нар. бизнесмен, известен със съмнителните си сделки. Той има вълчи апетити към тази част на Рила и проектите му вече са в ход с любезното съдействие на Община Самоков, която има участие в няколко негови фирми. Вилни селища в родното му Маджаре и в Говедарци, лифтове към Мальовица, малка ВЕЦ и минерален басейн ще привлекат клиенти, склонни да плащат много пари за удоволствията си. Тихата прегръдка на планината ще изчезне, отстъпвайки пред нашествието на бизнес-курорта. След година-две малките хотелчета ще хлопнат врати, а семейният бизнес ще клекне пред мафиотския. Джиповете и луксозните лимузини ще изпреварват конския впряг с мръсна газ, която ще се разстила над девствените гори.

В края на Говедарци, вляво по шосето за Мальовица, се вижда „Крушарската къща”. На терасата се веят българското и знамето на Евросъюза, а голяма табела напомня, че хотел-ресторантът е построен през 2003-2004 г. по проект, финансиран от програма „САПАРД” и Държавен фонд „Земеделие”. Това е най-луксозната сграда в селото и пред нея паркират луксозни джипове. Колко ли още еврофондови проекти бяха зазимени под дълбокия сняг, не успях да преброя. А за източването на ДФ „Земеделие” се водят няколко съдебни дела.



Тагове:   новото,


Гласувай:
0



1. анонимен - Хм... чувал съм, че около Говедарци растяли някакви странни гъби. Не зная дали е истина, обаче.
08.01.2008 11:16
Сетих се и за една забавна случка:

Кенди и Цефул си направили купон в едно влажно мазе. Подсилили Пърл Джем и се надрусали с лепило. Накрая Кенди направила на Цефул една "много зла тръба", а той примижавал от удоволствие.
цитирай
2. liliahristova - За гъбите не съм чувала,
08.01.2008 11:19
но картофи има в изобилие:)))
цитирай
3. анонимен - понякога
08.01.2008 11:48
откровено се съмнявам дали има друг бизнес, освен мафиотски, особено в такива краища на страната.
цитирай
4. algue - ~~
08.01.2008 12:03
Скоро сигурно и името ще сменят .. с нещо по-ееевропейско ;/ Мила моя майнольо
цитирай
5. анонимен - X
08.01.2008 12:10
Мара Малеева май беше жена му на Тодор Живков. Той много рано овдовя.
А Говедарци си беше курортно село от много отдавна - имаше някакво то ли постановление, то ли решение, което го обявява за курорт. Още от онова време когато имаше курорти от "местно" и от "национално" значение:)
цитирай
6. анонимен - Мара Малеева беше съпруга на Тодор ...
08.01.2008 12:28
Мара Малеева беше съпруга на Тодор Живков.А иначе с всичко съм абсолютно съгласна ,за съжаление .Страшно става в тази държава
цитирай
7. eien - Доуточняване:
08.01.2008 13:03
1. Майката на Живков е Маруша Живкова, съпругата му- Мара Малеева, сестра на Атанас Малеев.
2. Амплоато на Говедарци не е амплоа на говедарчини.
цитирай
8. liliahristova - Ау-у, извинявам се за грешката с Малеева,
08.01.2008 14:13
толкова ми се е запечатало в главата от онова време:)) Няма да си поправям текста, защото правилните ви забележки ще станат излишни.
цитирай
9. анонимен - ....
08.01.2008 17:48
Ха, на мен пък страшно ми хареса там, не видях джипове, нито окапани покривки... едно спокойно и приятно такова.. а който иска качествени ски, си има места и за това.. разбира се, не за без пари... А Говедарци си е едно приятно селце, даже ми се стори доста по-приятно, отколкото съм очаквала, ама все ще се намерят недоволни и това си е - затова ни е такова положението, никой нищо не прави, само едно вечно "мрън-мрън-мрън"!
цитирай
10. анонимен - малко прекалено
08.01.2008 18:08
На мен и на моята приятелка Говедарци ни хареса много. Бяхме отседнали именно в Крушарската къща и мисля че за такова малко селце хотела е на много високо ниво. Не мисля че като отивате в такова малко селце имате право на такива претенции. Като не ви харесва има Боровец и Банско.
цитирай
11. liliahristova - Анонимните 9 и 10 като че ли са един човек,
08.01.2008 22:49
толкова еднакво са писали. Нищо лошо не съм казала за Говедарци, напротив. Лошото е нагоре - където туристът става зависим от доброто храносмилане на хората, които държат влека и чайната.
Крушарската къща наистина е много хубаво място. Човек и с големи претенции би задоволил капризите си в нея. Но защо ДФ "Земеделие" я финансира, е въпрос, различен от категорията на лукса. Това явно убягва на № 10.
цитирай
12. анонимен - съпругата на Тошо е Мара Малеева
08.01.2008 23:02
"Преди години Говедарци беше познато като родното място на Мара Малеева – майката на Тодор Живков"-до колкото зная Мара Малеева е съпруга на диктатора-комунист Тодор Живков....Не мисли за тях,защото видяхме много злини от тях,но фактите са си факти....
цитирай
13. liliahristova - № 12, благодаря, вече разбрах грешката си,
08.01.2008 23:49
толкова знам за биографията на Т.Ж.
цитирай
14. анонимен - Говедарци-едно райско кътче
14.01.2008 21:53
Аз съм ходила само веднъж в Говедарци и страшно много ми хареса.Природата е незабравима- едно райско кътче.Ние бяхме в къща Ранови, много любезни хора.Стаите са много чисти и хубави има и тв..., а нощувката е 15лв. Ходихме на ски на пистата на Говедарци, беше добре обработена, карта за цял ден е 15лв, а след 12ч. е 10лв, ски екипа е също 10 лв...Това е достъпна и качествена почивка сред красива природа...
цитирай
15. liliahristova - № 14, селото и природата са чудесни,
14.01.2008 22:01
но скиорите в началото на тази година не бяха очаровани. Местни хора, включително и бай Иван Ранов, казват, че от миналата година ски-пистата се държи от хора на Христо Ковачки. Може те да са причината за неприветливия прием в подножието на връх Мечит.
цитирай
16. анонимен - Крушарска къща
10.02.2008 16:54
Привет на всички,
пиша по повод искараната от мен тридневна почивка в хотел "Крушарската къща". Ами хубав, дори доста хубав хотел, но персонала, който са наели е направо отвратителен, такива хора само могат да ти огорчат живота. Цената на двойна стая е 50лв, а не както на всякъде пише 30-40лв.
В самото село няма никакви развлечения, пътищата са в окаяно състояние. Няма абсолютно нищо за разглеждане. Става да се отиде там само ако ходите да карате ски, защото и ресторанта на хотела е до 22.30ч.
Лично аз не бих отишъл пак там!!!
цитирай
17. liliahristova - Моля за помощ!
11.02.2008 10:58
Ако някой може да разчете горния текст, да помага! Уважавам всички мнения и искам да прочета и това, ама чак пък така може ли да се пише?!?!
цитирай
18. анонимен - Много мирише на балкански синдром...
17.07.2008 23:44
Уважаема г-жо Христова,
Отправям мнението си към Вас, защото постинга е започнат от Вас, но е отправен и към много други...Света се променя...Света е коварен и не винаги много справедлив. Защто ме мъчи и чувството, че ако живеехте в Австрия щяхте да откриете мафиотски и неправомерни действия към хората и околната среда...Ще пиша хаотично, зашото съм много ядосана на този постинг.Не помня кого ше цитирам и моля за извинение ако е неправилно, но...
1.Щом недоволството Ви е било толкова голямо, защо останахте толкова време там? Аз прочитам за всеки един неудовлетворен момент във Вашия пресой. Малкото хубави неша почти се промъкват изпод яростните Ви изблици на недоволство.
2.Не смятате ли, че плюейки така по региона и това, което тук се прави,ще набедите и тези които със мъка и много безсънни нощи са построили?
3.Това е Говедарци и Маджаре. Тук се раждат много сортове гъби...не само картофи. Опознайте местата за които така ревностно се застъпвате.Това са местата, които щте се запазят и ако искате да знаете защо няма да станат като другите ни курорти, пишете ми и аз ще Ви обясня обстойно, след като не познавате Планините ни и техните релефи.
4.Оставете хората да предприемат собствената си почивка. Оставете хората със големите джипове, натруфените мадами, претенциите. Оставете погледа си не към петната от влага (защото тук е нормално), не към замръзналият водопровод (защото тук е студено).Пияният персонал на лифта би трябвало да ви говори, че тук няма намесена сила и много пари, защото в противен случай никой от работещите не би си позволил това. Хората държащи чайната и лифта са два различни флага.
Когато вземете лифта и се качите толкова високо, колкото много хора не могат да си го позволят, погледнете надолу, погледнете около себе си и се замислете, че това е най хубавото, което в живота си можете да видите, защото никой не може да го притежава.
Бъдете щастлива и не толкова завистлива към всичко което се случва (без значение как), защото не знаете колко жертви... за най-важните му...е поел той.
Приятно съществуване.
P.S.:Вие нищо не знаете и инфото Ви за много неща е тотално погрешно
цитирай
19. liliahristova - Аз доста знам и инфото ми е напълно правилно
20.07.2008 22:56
Който разбира нещата по друг начин, има правото да не се съгласи. И да добави своето мнение, ако иска. Моето не го налагам никому.
Госпожо Анонимен,
Защо се ядосвате толкова от впечатленията на един турист? Къде открихте "яростни изблици на недоволство", как измерихте моето недоволство?
Аз съм се качвала доста по-нависоко и съм обиколила доста планини, но вие няма как да знаете това. И е много смешно да ми отваряте очите за нещо, като нямате представа за моите занимания и познания.
И да, защо в Австрия да няма мафиотски и неправомерни действия към хората и околната среда??? Ей сега ще скокна до там да опиша и тяхното дередже...
Обикновено не отговарям на анонимни, но този път и аз се ядосах.
цитирай
20. анонимен - podurzam napulno g-za hristova
07.08.2008 12:37
istinata za lifta e ,4e ne se eksplotira ot mestnite,a ot samokovzi.,koito ne mogat da se dokopat do borovez.
mestnite sa bili vinagi slugi na tezi i onezi.
radvam se ,4e 4astnata sobstvenost doide i tam i gostopriemni i lubezni kato ivan ranov shte posreshtat gosti,a ostanalite shte zlobejat
цитирай
21. liliahristova - vetrove, знаете ли с какво удоволствие ще си стоя в София,
08.08.2008 17:21
обаче ако всеки си стои в родното място!!! Не съм съгласна цяла България да се стича в моя град, а някой от пришълците да ми търси сметка защо излизам в провинцията.
цитирай
22. анонимен - vapros?
31.12.2008 11:27
qkolie v govedarci 6o to she hoda za 1 put?
цитирай
23. анонимен - Actualno
07.01.2009 15:29
Здравейте. Искам да споделя моите пресни впечатления от Говедарци. Бях там с моя приятел от 2 до 5 януари и да си призная останах очарована от мястото. Незнам за вас но аз не съм запален скиор. Целта на моето посещение беше да си отпочина на тишина и спокойствие и го постигнах. Отседнах в едно малко хотелче в селото където хоратя бяха изключително любезни. На фона на гадния живот в столицата поздрава на непознат човек по улицата е нещо феноменално... Аз съм шофьор и отидох до Говедарци с автомобила си, но съчувствам на тези, които драпаха към пистата с джиповете си. Каква е тази почивка бе хора. Нали отивате там за да сте спокойни, да сте сред природата. Измумих се когато установих че има и такива ентусиасти, които бяха стигнали до самата писта с автомобилите си... Защо? Не разбирам аз такава почивка. Затова е природата - за да можеш да и се насладиш, а не да я гледаш от прозореца на автомобила си. Относно пистата не мога да дам оценка защото не съм скиор, ако бях сигурно щях да отида на боровец. Но за сметка на това се забавлявах безумно с човека, който пускаше влека. Голям майтап падаше. Въпреки снега, който се опитваше да ни затрупа през цялото време изкарах най-хубавата си и ползотворна почивка и препоръчвам мястото горещо на всеки, който му е писнало от София.
цитирай
24. liliahristova - И аз това казвам, де
07.01.2009 21:08
Говедарци си е чудесно място за почивка, само дето скиорите ентусиасти в първите дни на миналата година останахме разочаровани от мързела и разпуснатостта при пистата. Тази година може и персоналът да е друг.
цитирай
25. анонимен - tazi godinasezon 2009/2010
08.12.2009 20:05
Държа да отбележа че тази година щесе постараем дасъздадем едни добри условия за каране на ски,уютна обстановка във чайната и ще се има едно обслужване на ниво което би задоволило и някои от по претенциозните ни настоящи клиенти.Заповядаите да проверите дали ще отговорим на очакванията ви.
цитирай
26. анонимен - Скептично
20.12.2009 13:24
Здравейте и от мен, проблема в село Говедарци, както и за целия северен район на Рила планина е че е тръгнало по пътя на останалите български "супер курорти" подстрекавано от грандиозните амбиции на разни мафиоти като Христи Ковачки например. Налице са планове и проекти целящи мащабни застроявания за развитие например като курорта "Супер Боровец" които със сигурност ще допринесат негативно за състоянието на околната среда в района и ще ударят дребния семеен бизнес. Очаквам да се повтори същата селяния както с останалите зимни курорти в БГ. Дано не се окажа прав, но познавайки добре манталитета на българина смятам че местните ще се увлекат в алчни копнежи и желания за бързо забогатяване и разпродажба на парче. Иначе местността е изключително красива както и на всякъде другаде в Рила, но тази красота не се дължи на хората живеещи в селото, а на други далеч по колосални природни(божествени) механизми с които е сътворена, както и разбира се на липсата на сериозни инвестиционни намерения до преди 2-3 години.
Накрая един съвет към местните - просто да си налягат парцалите и да запазят естественото очарование на този красив район, като наблегнат на развитието на селския туризъм и устойчивите полезни(селски) практики. Има сериозни програми за подпомагане и развитие на селските райони които носят мнооого по- добри възможности за изграждането на един устойчив екологичен туризъм и благоденствие на местното население. Европейския съюз подкрепя безрезервно такива иниацитиви и стои твърдо за тях. По този начин ще се съхрани очарованието на местноста и селото и се ще предлага възможност да се използва целия капацитет на селото през цялата година, като привлича туристи от цяла България и Европа.Търсейки спокойен и автентичен бит, култура и природа туристите ще намират това в с. Говедарци. Вярвам че ще бъде много по-ползотворно за местните хора да се развие този туристически отрасъл от примитвните идеи да се застрои всичко що е зелено и да газиш у кал и локве и да чакаш зимата с идеята "ден година храни".
Дано говедарчани имат акъл!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 630421
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930