Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2007 16:35 - БЪДИ ЧОВЕК! Не мутирай!
Автор: liliahristova Категория: Политика   
Прочетен: 2400 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2007 23:30


     В хилядолетната си история човечеството може би не е претърпявало такава бърза промяна, каквато се наблюдава в последните десетилетия. В началото на ХХІ век Homo Sapiens е заплашен да изчезне, но не заради космичен или земен катаклизъм, а поради собственото си преобразяване. Земляните мутират. И процесът е изключително бърз, заедно с това и мъчителен.

Мутацията представлява промяна в генетичната информация на организма. Причина за нейното възникване може да бъде грешка при презаписването на наследствена информация в клетките, пряко въздействие на увреждащи фактори – радиация, химически вещества, вируси, нарушения в контрола на нормални клетъчни процеси или дефекти в системите за поправка на генетичната информация. Изключително влияние оказват както природните условия, така и обществената среда на индивидите. На нашите географски ширини сме свидетели как в последните години климатът се променя динамично. България нямаше зима през сезона 2006-2007 г., лятото е изключително горещо, дъждовете са редки, но поройни, придружени със силни ветрове и гръмотевични бури. Подобни бяха и предишните години.

Причините за възникването на мутациите са многообразни. Общият научен принцип е, че не е възможно да се прогнозира кога и къде ще възникне дадена мутация и дали тя ще е полезна или вредна за организма, в който се проявява. В многоклетъчните организми мутациите засягат репродуктивните тъкани и се предават в поколенията. Такъв процес се проявява в последните десетилетия и у човека. Промените в различните човешки раси имат своите специфични особености. Една от най-тежките форми на мутация претърпяват обществата, които се намират в Източна Европа и се наричат посткомунистически. Уродливостта на процеса се проявява най-силно сред българското население, което през изминалите 17 години бе подложено на ужасяващо бърза, болезнена промяна.

Българите мутират в няколко разновидности. Особеностите на подвидовете мутанти са ярки. У повечето същества се наблюдава характерна склонност към забравяне. Тези хора забравят кои са, какво е потеклото им, забравят основните принципи на човешкото общество. Не вярват на човека до себе си, преодоляват всякакви морални задръжки в името на собственото благополучие и са безкрайно възприемчиви към лоши влияния. Естествено има отделни същества, които не се поддават на процеса и все още са запазили човешкото у себе си. Те обаче са твърде малко, за да бъдат разглеждани като закономерност. Напротив, тяхната съпротива отслабва все повече и постепенно популацията им намалява.

Най-често мутациите са неутрални - нито полезни, нито вредни. Еволюционната биология ги разглежда като движеща сила в процеса на еволюция. Мутациите, които не осигуряват предимство на организма, се смятат за вредни. Те се отстраняват чрез естествен подбор. Обратно, мутациите, които дават преимущество в борбата за оцеляване, се наричат полезни. Те се съхраняват в наследствената програма на вида и се предават на следващото поколение.

В България всичко е наопаки. Хората, които остават изолирани от обществото и постепенно изчезват (и които според науката трябва да се определят като вредни), всъщност са най-читавата част от българския народ. Кои са те? Тези, които не могат да се справят с наложилите се закони на джунглата в тяхното общежитие. Все по-често те общуват само помежду си, затворени в микросредата, в която се чувстват стабилни. Събират се със себеподобни, не слушат чалга, посещават заведения с уютна атмосфера и се опитват да възпитават у децата си традиционните добродетели на своите деди. Тези хора обаче са обречени в динамичната среда, в която другият вид надделява. За тази среда те са вредни, чужди, излишни. Естественият подбор ги отхвърля като допотопни изкопаеми.

Мутантите, които търпят т. нар. полезна трансформация, са вече милиони. Според науката те наистина трябва да се смятат за полезни, защото борбата за оцеляване беше и все още е най-важната за от тях. Характерното им поведение е силно влечение към нарушаване на законите. Те условно се делят на два подвида. Много от първия подвид са бизнесмени в сивата икономика. Те не плащат редовно заплати, не внасят осигуровки на служителите си, не сключват договори с тях. Търгуват с некачествени стоки и лъжат клиентите си. Лъжат и държавата. Паркират автомобилите си върху тротоарите и тревата, искат и предлагат подкупи, системно нарушават реда и го правят демонстративно. Стават политици заради лични амбиции и предават избирателите си.

Другият подвид е значително по-слаб: Такива хора се движат по улицата, преотстъпвайки тротоарното си право на автомобили и кафенета. Женските индивиди дават рушвети ш сувенири на учители и възпитатели, за да се грижат за децата им. Не смеят да се оплачат на търговеца от лошата му стока. Възрастните недоволстват от мизерните пенсии в градинките, а техните работещи деца дори и не помислят как може да се промени това. Мутантите свикват лесно с всичко, което им се предлага от обществените медии. Долнопробните питиета, песни, четива, забавления са предпочитани за преглъщане, защото може и да не се дъвчат. Погледнете статистиките на стоматолозите и ще се убедите в това. Огромен процент от българските избиратели са с изключително лоша зъбна хигиена. Дойдат ли избори, те запазват неутралитет. Не гласуват. Смятат, че така наказват политиците. Всъщност тази пасивност е безкрайно вредна за всяко общество. Неутралните мутации не влияят пряко върху оцеляването на организмите. Те обаче се акумулират в генома. Предават се в поколението. Всъщност именно от неутралните се развиват вредните мутации.

Голяма част от възникващите мутации се обработват от системите за поправка на генетичния материал и техните последици се неутрализират. Но тази естествена намеса не се проявява у българските човеци.

Помните ли инцидента отпреди няколко месеца, когато лека кола връхлетя на тротоара пред сладкарница „Пчела”, до „Римската стена”, и помете седнали на кафе граждани? В нашата абсурдна реалност спокойно може да се твърди, че ако имаше паркирани на тротоара коли, нямаше да пострадат хора. Защото нямаше да има масички.

 Ако у нас нещата следваха естествения природен ред, политиците щяха да са справедливи и отговорни граждани. Неплащането на социални осигуровки и на данъци и мълчаливото одобрение на тези действия нямаше да продължават. Предлагането и даването на рушвети щяха да са останали в миналото. Спазването на хигиенни работни условия, контролът над храните щяха да помагат за нормалното развитие на човеците. Престъпниците щяха да са зад решетките. Децата щяха да играят в здравословни градинки, а не в прашни пясъчници с кучешки изпражнения. Като граждани на републиката ромите щяха да си плащат тока. Учителите щяха да възпитават учениците си, не само да им предават уроците от учебника. Българското общество щеше да е здраво и стабилно и да ражда здрави деца. Най-ценните човешки качества като обич, състрадание, честност, взаимопомощ, работливост и справедливост щяха генетично да се предават на поколенията и така да се запази и развива Човекът и на българска земя.

Глобалното затопляне вече причинява редица промени в земния климат. Тези промени се отразяват на цялата природа, на растенията и на животните. Няма как Homo Sapiens да остане встрани от общия процес. Но единствено човекът може да регулира този процес и да помогне на планетата Земя да оцелее. Така ще помогне и на себе си. Човечеството има изключително отговорна задача и трябва да намери начин да се справи със своите мутации. Иначе е обречено.

 

 



Тагове:   човек,   мутирай,


Гласувай:
0



1. norman - много съм съгласен с написаното
23.08.2007 17:28
...само не съм съгласен с това твое твърение, че
българското население през изминалите 17 години е подложено на ужасяващо БЪРЗА, болезнена промяна.
Хич не е бърза промяната, щото ако беше бърза ниемаше да има мутации, за които необходим фактор е времето.
цитирай
2. liliahristova - Да, прав си,
23.08.2007 23:28
само че понеже у нас всичко е наопаки, дори и мутациите се развиват значително по-бързо. Макар че 17 години са кратък период от живота на един народ.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 630115
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930