Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2007 00:35 - Хубаво е някой да бди над нас
Автор: liliahristova Категория: Изкуство   
Прочетен: 1391 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.10.2007 00:49


Напоследък, покрай кампанията за местните избори, 
в София някак всичко се обезцвети. 
Или обратното, цветовете се наситиха до крайност. 
Посоката е една - отричане, оплакване, показване на грозното, пошлото, просташкото, криворазбраното, мръсното, страшното... Въпреки че градът ни си има своите чудесни кътчета, те съвсем се спотаиха в този месец. Чакат да им дойде времето. Когато, отпуснати в следизборна умора, ще приседнем в тях и ще се насладим на сладкото усещане - аз съм у дома, това е моят град, моят квартал, 
моят ден и моята уморена вечер!


image

Този силует, обърнат с гръб към залязващото слънце, е издялан в едно дърво на бул. "Джеймс Баучер", малко преди да излезе на бул. "Черни връх".  На фона на Японския хотел и новите сгради, които никнат като гъби в квартал "Лозенец", благославящият Патриарх Евтимий изглежда едновременно и чужд, и невероятно близък. Чужд на новия град, който расте под нозете му. И близък  с онова време, когато каменният кръст, който е дал името на местността и е вкопан в една градинка наблизо, този каменен кръст е бил символ и верую за войници, далеч от родната земя.
image

Мине ли оттам, човек се спира рязко, изненадан от гледката. Изведнъж се появява монахът, след завоя, докато забързаният пешеходец вече се оглежда къде може да пресече булеварда. Сякаш фигурата му казва: "Чакай, чакай! Къде си се разбързал? Спри и се огледай, погледни надолу към града, виж колко високо се намираш! Какво ти трябва още?"

image
Аз не съм чувала нищо за скулптора, изваял дървения Патриарх. Не зная дали е работил по поръчка, или го е стегнала шапката и е запретнал ръкави да сътвори нещо ей така, по пътя си. Но знам, че вече има място, докъдето бих тръгнала на разходка дори и в лошо време, стига настроението ми да го понесе.

Повод за този блог ми даде поощрителната награда, 
която изненадващо получих на фотоконкурса "Софийски контрасти", организиран от ателие-галерия "Арт-Муза" (17 септември - 2 октомври). Сред изключително интересните попадения на столичните обективи преобладаваше тягостното настроение. 
Посетителите се изправяха пред грозното всекидневие, 
от което повечето столичани се опитваме да избягаме, 
пускайки щорите у дома.
Ден преди закриването на изложбата 
аз попаднах в онова уникално местенце, което ви показвам, 
за да си повярвам, че София го заслужава.



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: liliahristova
Категория: Политика
Прочетен: 627712
Постинги: 77
Коментари: 549
Гласове: 2062
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031